Legendele Tarii Barsei. Promovarea potentialului turistic al Tarii Barsei

Date despre proiect

Sursa de finantare

 • POR
 • AXA 5 Turism
 • 5.3 Promovarea turismului

Valoare proiect

 • Valoare totala: 1.018.703,40 lei
 • Valoare nerambursabila: 796.284,30 lei

Detalii despre proiect

Obiectiv

Promovarea identitatii istorice si culturale a resurselor naturale specifice Tarii Barsei in scopul dezvoltarii si consolidarii turismului in zona.

Locul si durata implementarii

 • Regiunea Centru
 • 24 luni
 • Data depunerii cererii de finantare: 01 februarie 2010
 • Data semnarii contractului: 30 septembrie 2010
 • Data inceperii implementarii contractului: 01 octombrie 2010
 • Data finalizarii proiectului: 30 septembrie 2012
 • Proiect finalizat

Rezultate

Promovarea produsului turistic Tara Barsei s-a realizat prin derularea  seriei de evenimente „Legendele Tarii Barsei” in fiecare dintre cele 15 localitati. Peste 7.000 de persoane, turisti si localnici, au luat parte la aceste evenimente, organizate dupa un concept unic, implicand dansuri si muzica traditionala din Tara Barsei, demonstratii mestesugaresti si culinare, prezentarea scenica a unei legende locale.

Turistii au invatat sa picteze pe lemn si sticla, sa incondeieze oua, sa confectioneze papusi din materiale textile, sa sculpteze si sa modeleze lutul. Totodata, cele mai vechi retete culinare au fost gatite in cadrul fiecarui eveniment, pastrandu-se specificul local. Pentru publicitatea evenimentelor au fost realizate 15 bannere, cate unul pentru fiecare localitate. In cadrul proiectului au fost tiparite si distribuite 2.000 exemplare de albume istorice, ce cuprind o colectie de legende sasesti, maghiare si romanesti din Tara Barsei, ilustrate si un studiu istoric despre Tara Barsei. A fost tiparit, in tiraj de 5.000 de bucati un ghid turistic pentru Tara Barsei, ce prezinta intr-un mod inedit si atractiv „motivele” pentru care turistii sunt invitati sa viziteze Tara Barsei. Un alt material tiparit este harta turistica, in tiraj de 10.000 de exemplare si cuprinde prezentarea istorica, geografica si administrativa a Tarii Barsei precum si descrierea fiecarui itinerariu cultural si agenda evenimentelor „Legendele Tarii Barsei”.

Agentia Metropolitana Brasov a realizat si un film documentar despre Tara Barsei, cu o durata de 95 de minute cecontineimagini relevante din localitatile Tarii Barsei, dramatizarea unor legende din Tara Barsei si prezentarea fiecarei localitati in care s-a implementat proiectul. Filmul este realizat pe suport DVD si au fost distribuite 4.000 de bucati. Pentru diseminarea rezultatelor proiectului, au fost realizate si distribuite 5.000 de pliante ce cuprind informatii despre activitatile derulate in cei doi ani de implementare.

Destinatia turistica „Tara Barsei” este promovata si prin intermediul portalului activ la adresa www.tarabarsei.eu, realizat in cadrul proiectului, in varianta bilingva: romana – engleza. Turistii interesati sa descopere atractii turistice si legendele Tarii Barsei au la dispozitie toate datele necesare pentru o vizita: harti si circuite turistice, informatii despre obiectivele turistice si program de vizitare, calendarul de evenimente din zona si fotografii.

Agentia Metropolitana Brasov, in calitate de beneficiar al finantarii,  a participat in luna martie 2012 la Targul de Turism al Romaniei. Cu un concept inedit si interactiv, standul expozitional „Legendele Tarii Barsei”a atras cateva mii de vizitatori, care au primit materialele tiparite in cadrul proiectului.

Proiectul „Legendele Tarii Barsei. Promovarea potentialului turistic al Tarii Barsei” a definit o parte atractiva a identitatii culturale si istorice a Tarii Barsei, punand pentru turisti fata in fata  Legenda si Istoria. Este un model de turism dezvoltat cu succes la nivel international pe care Agentia Metropolitana Brasov l-a initiat pentru Tara Barsei. De acum, pentru Tara Barsei, turistii, operatorii de turism, autoritatile locale si nationale, au acces la o baza de date profesionista, la itinerarii de turism cultural ce aduc in prim plan farmecul tinutului recunoscut ca „Mica Transilvanie”.

Despre beneficiar

Agentia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov

Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara

Comunicate

Date contact

Manager proiect:

Gabriela Brasoveanu

Tel. 0268 - 547616; 0268 - 547676

Mail:office@metropolabrasov.ro