Comuna tulceana Jurilovca, una dintre „Destinatiile Europene de Excelenta” de anul acesta desemnate de CE!

12 nov. 2013

Comuna Jurilovca din judetul Tulcea a primit, ieri, 11 noiembrie, premiul pentru Destinatia Europeana de Excelenta (EDEN), acordat de Comisia Europeana. Cu o istorie de 6 ani, premiile EDEN sunt acordate destinatiilor turistice emergente care contribuie cu succes la dezvoltarea si sustenabilitatea turismului.

Editia de anul acesta s-a adresat destinatiilor turistice accesibile, fiind luate in considerare oferirea de servicii precum cai de acces destinate persoanelor cu dizabilitati, inchirierea de biciclete sau facilitarea accesului la mare sau munte. Aceste lucruri au facut vacantele mai placute pentru numeroase categorii de persoane cu nevoi speciale precum cele cu mobilitate redusa, deficiente de vedere si auz, dificultati de invatare, dar si pentru varstnici si familiile cu copii.

Alaturi de comuna Jurilovca, au mai fost premiate si alte 18 destinatii din intreaga Europa, din tari precum Belgia, Irlanda, Turcia, Letonia, Italia sau Grecia.

Jurilovca - zona cu biodiversitate unica, inclusa in patrimoniul UNESCO

Comuna este situata in mijlocul unui peisaj de basm in vecinatatea Marii Negre si a Deltei Dunarii, fiind parte a patrimoniului mondial al UNESCO pentru biodiversitatea si peisajele sale uimitoare.

Localitatea a fost fondata de lipoveni la inceputul secolului al XIX-lea fiind, initial, un mic sat de pescari. Astazi, insa, acesta este cea mai mare comunitate de pescari din zona Deltei si face parte din Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii”.„Localitatea Jurilovca a facut eforturi pentru a-si imbunatati infrastructura facand accesibila legatura cu toate mijloacele de transport: aerian, terestru si naval. De asemenea, toate punctele de atractie turistica ale zonei sunt accesibile pentru toate categoriile de vizitatori. La punctele de informare existente in localitate vizitatorii primesc raspunsuri si ajutor la toate intrebarile si nevoile solicitate”, a declarat pentru www.proiecte-structurale.ro viceprimarul localitatii Jurilovca, Galina Teleuca.Zona ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului pentru turisti: plaja la Marea Neagra din Gura Portitei, Capul Dolosman sau trasee cu barca pe lacurile Razim, Sinoe si in Delta Dunarii.

Un obiectiv deosebit il reprezinta Cetatea Argamum, construita de colonistii greci in secolul VII I.Hr. situata pe malul lacului Golovita. Aceasta este prima asezare urbana de pe teritoriul Romaniei mentionata intr-un izvor antic, fiind amintita de Hecateu din Milet sub denumirea de Orgame.

Autoritatile se asteapta ca, in perioada urmatoare, promovarea suplimentara care se va face comunei prin initiativa EDEN sa conduca la o crestere semnificativa a numarului de turisti in zona. „Se vor face filmulete de prezentare ce vor fi difuzate la targuri de turism nationale si internationale. Promovarea este benefica pentru localitatea noastra si ne asteptam la un numar cat mai mare de vizitatori”, a mai declarat doamna Teleuca pentru www.proiecte-structurale.ro.

Daca sunteti curiosi sa vedeti ce i-a determinat pe cei de la Comisia Europeana sa o premieze ca „Destinatie Europeana de Excelenta”, puteti vizualiza clipul de prezentare a comunei Jurilovca.

Zilele urmatoare va vom povesti si despre celelalte destinatii premiate anul acesta!

Marian Damoc
www.proiecte-structurale.ro

Sursa informatii: Comisia Europeana
Sursa foto: clipul de prezentare a comunei Jurilovca