Sa cunoastem si celelalte destinatii europene premiate cu distinctia EDEN anul acesta! Astazi - Austria, Belgia, Croatia, Cipru si Cehia!

15 nov. 2013

La inceputul acestei saptamani, Comisia Europeana anunta cele 19 „destinatii europene de excelenta” castigatoare ale premiului EDEN 2013. Cu o istorie de 6 ani, premiile EDEN sunt acordate destinatiilor turistice emergente care contribuie cu succes la dezvoltarea si sustenabilitatea turismului.

Editia de anul acesta s-a adresat destinatiilor accesibile, fiind luate in considerare oferirea de servicii precum cai de acces destinate persoanelor cu dizabilitati, inchirierea de biciclete sau facilitarea accesului la mare sau munte.

In urma cu cateva zile, va prezentam povestea comunei tulcene Jurilovca, una dintre cele 19 castigatoare ale premiului de anul acesta si, de altfel, singura din Romania. Continuam astazi cu alte cinci destinatii din Europa care ale caror eforturi de accesibilizare a serviciilor turistice au fost recompensate anul acesta in cadrul acestei initiative.

Valea Kaunertal, Austria
Valea Kaunertal ofera unele dintre cele mai frumoase si autentice peisaje din Muntii Tirolului. Aici se regaseste Parcul Natural Kaunergrat, caracterizat de culmi inalte si o varietate de plante si animale salbatice. Datorita inaltimilor la care se afla partiile, intre 2200 si 3050 metri deasupra marii, practicarea sporturilor de iarna este posibila incepand cu mijlocul lunii octombrie si poate dura pana in luna iunie.


Zona are o lunga istorie in asigurarea unei infrastructuri turistice prietenoase persoanelor cu dizabilitati. Acestea se pot bucura de Drumul Ghetarului care ii duce pana la o inaltime de 2750 metri, acolo unde gasesc locuri de parcare spatioase si acces direct la teleschiuri si restaurante.

Ottignies-Louvain-la-Neuve, Belgia

Ottignies-Louvain-la-Neuve este o asezare situata in inima zonei rurale a tarii, aceasta completandu-se armonios cu imprejurimile verzi. Orasul este implicat in numeroase proiecte europene stiintifice, academice si culturale.


Destinatia are o bogata viata culturala fiind supranumita „Centrul Cultural al Brabantului Valon”. Teatrul Jean Vilar, Centrul Cultural, Ferma Bierau si Aula Magna pun in scena peste 80 de premiere in fiecare an, iar strazile orasului sunt populate adesea de studenti si turisti veniti sa participe la numeroasele festivaluri ce au loc aici de-a lungul anului.

Centrul acestuia este inchis traficului auto, iar in fiecare an autoritatile locale acorda un buget important pentru a se asigura ca toate cladirile publice beneficiaza de facilitati care permit accesul tuturor.

Stancija 1904 - Svetvinčenat, Croatia

Districtul Svetvinčenat este situat in inima Istriei, la o distanta egala de orasele Pula, Pazin, Poreč, Rovinj si Labin. Destinatia este una ideala pentru cei aflati in cautarea unei vacante linistite la tara.

Majoritatea hotelurilor din Stancija 1904 sunt accesibile tuturor, ele oferind acces facil persoanelor cu dizabilitati. Deplasarea persoanelor in scaun cu rotile este usoara, iar meniurile sunt scrise si in limbajul Braille.

Printre atractiile turisitice din zona se regasesc numeroasele castele, biserici si case in stil renascentist, dar si diferite festivaluri precum Istra Ethno Jazz, Festivalul de Dans si Teatru Non-verbal sau jocurile cavaleresti.

Polis Chrysochous, Cipru
Polis Chrysochous este una dintre cele mai frumoase si romantice zone din Cipru. Aici, natura combina campiile intinse cu muntii si marea, creand un climat excelent pentru o vacanta.

Situat in partea de sud-vest a insulei, Polis este o zona plina de verdeata, frumuseti naturale, plaje si ape excelente. Zona inca pastreaza vechiul stil cipriot, cu multe asezari care inca asteapta sa fie descoperite si cu Parcul National al Peninsulei Akamas aflat la o distanta de doar cativa kilometri.

Persoanele cu dificultati de mobilitate pot ajunge la plaja utilizand un sistem electronic inovator alimentat prin panouri fotovoltaice, iar municipalitatea a instalat dispozitive speciale pentru reincarcarea scaunelor cu rotile ce functioneaza pe baza de curent electric.

Lipno, Republica Ceha
Lipno este una dintre cele mai atractive destinatii ale Cehiei. Vizitatorii se pot bucura de resorturi de ski, activitati in aer liber si plimbari cu barca pe lacul Lipno. Multe dintre aleile din jurul lacului sunt construite pentru a facilita accesul persoanelor in scaun cu rotile, iar membrii staff-ului din centrele de informare turistica au fost pregatiti pentru a intelege nevoile persoanelor cu probleme de vedere.

Persoanele cu nevoi speciale pot face plimbari cu barcile electrice ce pot fi usor manevrate, iar un lift special amenajat ii ajuta sa urce la Aquaworld, denumit si „paradisul acvatic”.

Revenim zilele urmatoare si cu povestile celorlalte destinatii premiate anul acesta!

Marian Damoc
www.proiecte-structurale.ro

Sursa informatii: Comisia Europeana
Surse foto: clipurile de prezentare a destinatiilor premiate