Sa cunoastem si celelalte destinatii europene premiate cu distinctia EDEN anul acesta! Astazi – Olanda, Turcia, Grecia, Estonia, Irlanda, Italia si Slovenia!

19 nov. 2013

Dupa prezentarea comunei tulcene Jurilovca si a altor cinci destinatii europene, continuam seria articolelor dedicate laureatilor Concursului European de Excelenta in Turism - EDEN.

Concursul este elaborat pe baza unei teme anuale, aleasa de Comisia Europeana in colaborare cu organizatiile nationale din turism. Tema editiei din 2013 a fost „Turism si accesibilitate”, fiind premiate destinatiile care si-au bazat oferta turistica pe servicii accesibile tuturor turistilor, indiferent de nevoile speciale, handicapurile sau varsta acestora.

Astazi va aratam sapte locatii apreciate, printre altele, pentru ca au reusit sa isi pastreze o identitate proprie fiind mai putin cunoscute si avand un numar de turisti mai redus fata de media tarii lor, pentru ca administreaza oferta turistica intr-un mod in care asigura durabilitatea sociala, culturala si de mediu si pregatesc sau sunt in curs de implementare a unei strategii sustenabile de dezvoltare turistica.

Horsterwold, Olanda

Padurile Horsterwold si Hulkestein formeaza impreuna o arie de 4857 hectare ce fac parte din Reteaua Ecologica Nationala a Olandei situata in vestul orasului Zeewolde. Aceasta este o destinatie unica, aflata intr-o zona care, pana nu demult, era acoperita de apele marii. Astazi, aceasta este cunoscuta pentru puritatea aerului si a apei, cat si pentru calitatea solului.Padurile sunt accesibile tuturor, existand numeroase cabane simple de cazare si locuri in care vizitatorii pot servi o cana de cafea in timp ce isi incarca bicicletele electrice ce pot fi inchiriate din asezarile aflate in apropiere. In zona sunt disponibile o sumedenie de trasee pentru persoanele ce se deplaseaza in scaun cu rotile.
 
Districtul Taraklı, Turcia

Aproape inexistent ca destinatie turistica pana in urma cu cinci ani de zile, districtul Taraklı din provincia Sakarya, regiunea Marmara, a devenit faimos gratie programelor de renovare a vechilor case otomane. Taraklı a fost primul oras otoman din Anatolia, datand din anul 1289. De-a lungul vremii, acesta a reusit sa conserve frumusetile naturale, precum si valorile si traditiile culturale.

Incepand cu anul 2013, autoritatile locale impreuna cu grupurile non-profit si afaceristii locali au lucrat laolalta pentru a transforma Taraklı intr-o destinatie accesibila pentru toti turistii, iar astazi multe dintre hotelurile din zona ofera servicii pentru turistii cu probleme de mobilitate.


Taraklı este membru al retelei internationale de orase CittaSlow International, care promoveaza dezvoltarea sustenabila.

Marathon, Grecia

Marathon, localitate situata in regiunea istorica Attica, este recunoscuta la nivel international datorita numelui sau ce a dat renumita cursa de anduranta. Marathon ofera vizitatorilor sai sansa de a experimenta natura, cultura si istoria antica, toate completate de ospitalitatea moderna a grecilor.

Insorita destinatie se adreseaza tuturor vizitatorilor, indiferent de limitarile fizice, dizabilitati si varsta, avand nenumarate oportunitati de explorare. Parcul National Schinias are mai multe alei amenajate pentru persoanele cu dizabilitati si un sistem audio multilingv. Majoritatea siturilor arheologice din regiune sunt, de asemenea, accesibile persoanelor cu dizabilitati, iar plaja Nea Makri este echipata cu un scaun alimentat cu energie solara care ajuta persoanele cu handicap sa ajunga la mare.

 

Aleile si caile de acces aflate de-a lungul coastei sunt construite avand in vedere nevoile persoanelor cu dizabilitati si dificultati de vedere, iar turul Parcului National Schinias este special conceput pentru a asigura confortul famiiilor cu copii.

Haapsalu, Estonia

Aflat la doar 100 de kilometri de capitala Tallin, Haapsalu a fost dintotdeauna una dintre destinatiile de vara preferate ale estonienilor. Orasul, vechi de 700 de ani, este situat in vestul tarii si a fost denumit Venetia nordului pentru numeroasele ape ce il incojoara. Acesta este celebru pentru aerul curat, apa calda a marii, baile de namol si oamenii prietenosi.

In Haapsalu, toate strazile duc la mare, iar casele din lemn nu s-au schimbat foarte mult de la inceputul secolului trecut. Aici, persoanele cu dizabilitati se bucura de centre de ingrijire specializata ce ofera o multime de tratamente si proceduri medicale, iar autoritatile locale acorda o mare atentie imbunatatirii accesului acestora.

Cavan, Irlanda


Comitatul Cavan este o frumoasa zona situata in centrul insulei Irlanda vestita pentru numeroasele lacuri si patrimoniul antic pe care il gazduieste. Aici se regasesc unele dintre cele mai renumite restaurante irlandeze si este un paradis pentru iubitorii de muzica.

Cavan este locul perfect si pentru cei pasionati de plimbari in aer liber, pescuit si golf. Festivalurile de muzica si teatru, galeriile de arta sau concertele ce au loc de-a lungul anului pe strazile orasului asigura vizitatorii ca vor avea parte de o vacanta vibranta.


Incepand cu anul 2007 au fost demarate numeroase proiecte menite sa creeze cai de acces cu suprafete tactile sau treceri de pietoni si de nivel special amenajate pentru persoanele cu dizabilitati. Pescuitul este accesibil oricarei persoane in majoritatea celor 365 de lacuri existente in tot tinutul, iar biroul turistic, bibioteca locala si centrul de petrecere a timpului liber ofera acces si asistenta tuturor vizitatorilor.

Pistoia, Italia

Aflat in apropierea mult mai celebrelor Florenta si Pisa, Pistoia imbina cu armonie frumusetile naturii si arta. Centrul orasului poate fi vizitat usor de persoanele cu dizabilitati, fiind, in general, inchis traficului.
Pistoia este o destinatie accesibila si prietenoasa, fiind adaptata nevoilor persoanelor cu handicap, familiilor cu copii mici sau persoanelor in varsta. Aici puteti gasi o alee destinata persoanelor in scaun cu rotile ce traverseaza intreg centrul vechi, muzeul tactil al orasului ce prezinta expozitii persoanelor cu deficiente de vedere sau taverne vechi accesibile persoanelor cu dificultati de mobilitate si vedere.


Autoritatile au realizat si ghidul „Pistoia pentru toti – Ghidul turismului accesibil”, ce ofera informatii utile despre atractiile zonei ce nu trebuie ratate, disponibil si in limbajul Braille si format audio.

Laško, Slovenia

Regiunea Laško este recunoscuta pentru natura neatinsa si baile termale relaxante, iar vizitorii pot redescoperi arta pierduta a vietii sanatoase. Laško este renumit pentru producerea berii si izvoarele cu apa vindecatoare, iar turismul de sanatate se bazeaza pe tratamente pe baza de bere si miere de albine.

Zona rurala din jurul orasului Laško ofera locuri placute, imprejurimile si patrimoniul sau cultural si natural fiind inca intacte. Acestea invita turistii la nenumarate trasee si drumetii montane, pentru persoanele cu deficienţe de vedere si handicapuri fizice fiind disponibile vehicule speciale pentru deplasare.


Incepand cu anul 2008, autoritatile si mediul de afaceri au lucrat impreuna pentru imbunatatirea accesibilitatii orasului pentru toti vizitatorii. Multe dintre hoteluri, muzee si cladiri publice sunt astazi echipate pentru a permite accesul persoanelor cu nevoi speciale. Facilitatile oferite includ accesul persoanelor in scaun cu rotile, documentatii in limbajul Braille si caini insotitori pentru nevazatori.

Revenim zilele urmatoare si cu povestile celorlalte destinatii premiate anul acesta!

Marian Damoc
www.proiecte-structurale.ro

Sursa informatii: Comisia Europeana
Surse foto: clipurile de prezentare a destinatiilor premiate, www.turisticnodrustvo-lasko.si si www.haapsalu.ee