Zilele trecute, peste 10.000 de persoane din Brasov s-au refugiat in Cetate…

06 nov. 2013

...pentru a gusta o tuica fiarta, a se delecta cu bunataturi traditionale si a vedea spectacolele pregatite special pentru ei. Toate acestea, in decorul amenajat pe Dealul Straja, in Cetatuie, acolo unde a avut loc prima editie a Saptamanii Medievale in Orasul Coroanei.

“Cetatea Brasovului trebuie sa devina unul din punctele de atractie principale ale orasului, similar altor cetati din alte orase”, a declaran Cristian Macedonschi, presedinte al Asociatiei de Promovare si Dezvoltare a Turismului Brasov si consilier local.

Un excelent proiect, finantat de AFCN

Evenimentul, organizat de Bonima SRL, in parteneriat cu Asociatia de Promovare si Dezvoltare a Turismului Brasov si Primaria Brasov si finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), a depasit granitele unui simplu festival medieval. Saptamana Medievala in Orasul Coroanei a fost, in primul rand, un eveniment de educatie culturala, care a oferit localnicilor si vizitatorilor nu doar ocazia de a participa la spectacole cu specific medieval, ci si de a invata, intr-un mod inovator si interactiv, despre istoria si cultura Brasovului si Tarii Barsei.

Peste 10.000 de persoane au participat, pe parcursul celor 3 zile, la simulari de lupta si demonstratii de tir cu arcul, la ateliere de dans si arta medievala, precum si la un targ al mestesugarilor. Cetatuia Brasov a fost, pentru prima data, gazda unei demonstratii de tras cu arcul de pe cai, dar si de dresaj cabalin, caii trecand prin foc, intr-un spectacol inedit ce imbina tehnicile de lupta medievale cu jongleriile pirotehnice.


Pentru ca si a gusta din bucataria traditionala este un act de cultura, mesterii, domnitele si cavaleriii din Cetatuie i-au intampinat pe vizitatori cu specialitati traditionale gatite la ceaun, branzeturi, miere, gemuri, zacusca, turta dulce, placinte si prajituri de casa, paine coapta pe vatra, dar si sortimente de vin fiert si tuica fiarta.


Nobilul Ioan, un personaj de poveste si, totodata, un excelent narator, a spus celor prezenti legende stravechi si le-a reamintit ca Brasovul a fost, din cele mai vechi timpuri, un spatiu multicultural, pe care cele trei etnii conlocuitoare – romanii, sasii si maghiarii – l-au creat si dezvoltat in spiritul unei culturi bazate pe rigoare, toleranta si respect pentru trecut.


Perpetuarea traditiilor este posibila numai daca noile generatii cunosc cultura locala

Plecand de la aceasta idee, organizatorii evenimentului au imaginat si pus in practica un program special dedicat celor mici. Gradinita culturala le-a oferit copiilor posibilitatea de a crea ei insisi, sub directa supraveghere a unor mesteri populari, papuși, picturi pe sticla si lemn, icoane, dar si de a participa la un spectacol de teatru de papusi bazat pe legende locale.


In plus, in organizarea evenimentului au fost angrenati elevi ai Scolii Gimnaziale nr. 12 si Liceului Teoretic Johannes Honterus din Brasov. Acestia au actionat ca promotori ai evenimentului, dand de veste localnicilor si turistilor despre sarbatoarea din cetate, dar au fost, in acelasi timp, co-organizatori si artisti, sustinand recitaluri de chitara clasica, vioara, balet si muzica corala.

“Am adus elevi de la liceul Johannes Honterus si de la Scoala nr. 12, ca sa ii dezvoltam ca ghizi voluntari pentru orasul lor natal. Saptamana Medievala in Orasul Coroanei a fost un eveniment cu puternic caracter educational” , a subliniat Cristian Macedonschi.

Ce a adus nou evenimentul din orasul de la poalele Tampei fata de alte festivaluri similare? E simplu. Participantii nu doar au vazut si auzit povesti despre domnite si cavaleri, ci au putut sa atinga, sa guste, sa miroasa – practic „sa traiasca” cultura si istoria locului.

Anamaria Ravar,
www.proiecte-structurale.ro